Beleef het IJsselmeer!

Welkom op de website ijsselmeervissen.nl. Via deze website wordt u de mogelijkheid geboden om het IJsselmeer op een unieke wijze te verkennen. Stap aan boord van een vissersschip, maak een rondvaart over het IJsselmeer en ervaar de visserij!

Vanuit verschillende havensteden aan het IJsselmeer worden rondvaarten, excursies en demonstraties van de visserij op het IJsselmeer georganiseerd. Stap aan boord en laat u verrassen! Voor meer informatie over de mogelijkheden zie Rondvaarten

Speciaal voor basisscholen in Friesland is het project Educatief IJsselmeervissen opgezet. Kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar (groep 5 t/m 8 van de basisschool) kunnen onder begeleiding deelnemen aan een excursie op het IJsselmeer, waarbij zij aan boord o.a. de vissers helpen met vissen. Door middel van verschillende opdrachten komen de kinderen in aanraking met het IJsselmeergebied, de visserij, de geschiedenis en de natuur. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie vanuit het Europees Visserij Fonds (EVF), de Provincie Fryslân en het Ministerie van Economische Zaken. 

Tevens is op deze website informatie te vinden over het IJsselmeer en de visserij op het IJsselmeer, van vroeger tot nu. U vindt hier informatie over o.a. het ontstaan van het IJsselmeer en de geschiedenis van de visserij, de verschillende visserijmethoden, vissoorten in het IJsselmeer en de huidige IJsselmeervisserij.

Positieve reacties excursie IJsselmeervisserij

Positieve reacties excursie IJsselmeervisserij

Op vrijdag 29 juni jl. zijn de WON 38, ST 8 en HI 35 voor de laatste maal dit seizoen uitgevaren met basisschoolkinderen voor een excursie op het IJsselmeer. Zowel de deelnemende scholen als de betrokken visserijbedrijven spreken over een geweldig succes. Inmiddels hebben zo'n 40 schoolklassen deelgenomen aan het project "Educatief IJsselmeervissen". 

"De kinderen zijn allemaal razend enthousiast," aldus Pieter Bootsma, schipper van de HI 35. "Bij het aan boord gaan zijn sommige kinderen nog wat afwachtend, maar gaandeweg doen ze allemaal actief mee aan de verschillende activiteiten aan boord. Vooral het helpen bij het vissen vinden ze geweldig en dan komen er veel vragen."

Ook NME centrum Mar & Klif te Oudemirdum ontvangt veel positieve reacties van de scholen die deelnemen aan het project. De excursie biedt scholen een unieke kans om Natuur- en Milieueducatie in de praktijk toe te passen. Een aantal scholen die dit seizoen hebben deelgenomen aan de excursie, heeft zich inmiddels via groendoen.net al aangemeld voor volgend jaar. 

Voor 2013 staan er weer een aantal excursies gepland in de maanden mei en juni. Scholen die deel willen nemen aan de excursie kunnen zich nu al aanmelden via de website Groen Doen.