Nieuws

Om de volledige nieuwsartikelen te lezen, klikt u op de titel van het betreffende nieuwsitem.

Start educatieproject IJsselmeervissen

Start educatieproject IJsselmeervissen

Unieke kans voor kinderen om het IJsselmeer te beleven

Schoolkinderen van basisschool De Skulpe uit Hindeloopen startten vrijdag 27 april het educatieproject IJsselmeervissen. Een unieke kans voor kinderen om de natuur, de visserij en de historie van het IJsselmeergebied aan boord van een vissersschip te ontdekken. Wethouder Gea Akkermans opende samen met voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond en Iris Nutma van Mar & Klif het project door een diabolo in de vissersschepen te hangen.

 

Hindeloopen – Met trots presenteerden de Nederlandse Vissersbond en de afdeling Groen Doen van Mar en Klif vandaag, het speciaal voor kinderen ontwikkelde educatieproject ‘IJsselmeervissen’. Voor leerlingen van de groepen 5 t/m 8 van de basisschool wordt in het voorjaar van 2012 en 2013 een uitdagend twee-en-halfuur-durende excursie op het IJsselmeer aangeboden.  Al voor de start van het project zijn al meer dan 20 schoolklassen die zich voor dit jaar hebben aangemeld voor deelname aan deze unieke excursie.

Het doel van het project is om kinderen van de basisschool zelf te laten ontdekken en te laten ervaren hoe het leven eruit ziet van een IJsselmeervisser. De kinderen krijgen aan boord uitdagende opdrachten. Ze mogen zelf vissen met kisten en aaskuil, met een verrekijker vogels spotten, vissen en vogels determineren met een speciaal hiervoor ontwikkelde zoekkaart en metingen doen t.a.v. de diepte in het IJsselmeer,  windkracht en temperatuur. Het is vooral belangrijk dat de kinderen het IJsselmeer leren kennen in weer en wind en niet vanuit een knus klaslokaal.

De vis die tijdens de excursie gevangen wordt, wordt levend teruggezet in het IJsselmeer. Op de website www.ijsselmeervissen.nl kunnen kinderen, na deelname aan de excursie, foto’s, registraties van visvangsten en werkstukken plaatsen.

Het project is een initiatief van Ursa Major Services B.V./Nederlandse Vissersbond en wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie vanuit het Europees Visserij Fonds (EVF) en Provincie Fryslân ter investering in duurzame ontwikkeling van visserijgebieden. Het project is ontwikkeld in samenwerking met drie Friese visserijbedrijven S. Boersma ST 8, S. Bootsma HI 35 en H. Bootsma WON 38, de Nederlandse Vissersbond, de afdeling Groen Doen van Mar en Klif en Pyke Kroes.

Het project wordt aangeboden in de 4 gemeenten (Lemsterland, Súdwest-Fryslân, Gaasterlân-Sleat en Skarsterlân) die zijn aangesloten bij Groen Doen.  Maar ook basisscholen in Friesland die buiten deze gemeenten vallen, kunnen zich vanaf volgend jaar via de website www.ijsselmeervissen.nl aanmelden voor een excursie.

In restaurant De Hinde te Hindeloopen werden enkele woorden gesproken door wethouder Akkermans en de voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, de heer Nooitgedagt. Mw. Akkermans gaf aan dat het heel belangrijk is dat de kinderen worden betrokken bij hun eigen omgeving, de beroepsvisserij en de waarden leren kennen van het grootste meer van Nederland, het IJsselmeer. Ook dhr. Nooitgedagt gaf in zijn openingswoord het belang van de beroepsvisserij aan om kennis aangaande de visserij en het IJsselmeergebied over te dragen. Daarna volgde de opening  door het hijsen van de diabolo’s in de mast ten teken dat het visseizoen is begonnen. Ondertussen hadden de kinderen de zwemvesten aan en stapten aan boord van de vissersschepen. De genodigden zwaaiden de kinderen uit die het ruime sop kozen.

Tekst: Pyke Kroes en Egbert van der Tuin
Foto: Henk Kroes