Vissersschepen IJsselmeer

Een vissersschip is te herkennen aan de combinatie van letters en cijfers op de boeg van het schip. Aan de combinatie van de letters op de boeg is de thuishaven van het schip af te leiden.

Een aantal voorbeelden: 
EH staat voor Enkhuizen; 
HI staat voor Hindeloopen; 
HK staat voor Harderwijk; 
UK staat voor Urk; 
VD staat voor Volendam. 
 

De cijfers achter de letters vormen het registratienummer van het schip. Visserijbedrijven gaan vaak over van vader op zoon, waarbij het registratienummer eveneens overgaat van vader op zoon. Voor vissers is het vaak gemakkelijk te herkennen welke familie of eigenaar er schuilgaat achter een registratienummer. 

De vissersschepen op het IJsselmeer verschillen onderling nogal in lengte en leeftijd. Er zijn vaartuigen die al ruim 50 jaar actief zijn, maar ook vrij moderne vaartuigen behoren tot de vloot op het IJsselmeer. De lengte van de IJsselmeerkotters varieert van ongeveer 10 tot 20 meter. 

Hieronder vindt u een selectie van de kotters die actief zijn op het IJsselmeer. Klik op de foto's voor meer informatie over de betreffende IJsselmeerkotter.

De foto’s van de IJsselmeerkotters zijn gemaakt door dhr. Bram Pronk in opdracht van Visserijnieuws. Op deze foto's berust copyright. 

EH 4

GM 57

HI 35

HK 8

LE 23

ST 8

WON 32

WON 38