Hindeloopen vanaf het IJsselmeer

Hindelooper kunst en klederdracht

Vissersvaartuig HI 35 van de familie Bootsma, Hindeloopen

Hindeloopen

In het zuidwesten van Friesland, aan het IJsselmeer, ligt de pittoreske oude havenstad Hindeloopen. De nauwe straatjes, houten bruggen, de karakteristieke kerk en huizen getuigen van de welvaart van weleer. Hindeloopen is een stad met een eigen karakter. Dit komt o.a. tot uitdrukking in de eigen Hindelooper taal die het best te omschrijven is als een mengeling van Fries, Engels, Deens en Noors. 

Geschiedenis
Hindeloopen kreeg in 1225 stadsrechten en is 1 van de Friese Elfsteden. Al sinds de 12e en 13e eeuw ondernamen Hindelooper schippers zeereizen naar de Noordzee- en Oostzeekusten. De handels- en scheepvaart zorgden voor grote welvaart, de 17e en 18e eeuw waren hiervan het hoogtepunt. De Hindeloopers dreven in Amsterdam veel handel met o.a. de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). De Hindelooper handelaren kochten veel kostbare spullen, waaronder prachtige stoffen waarmee een eigen klederdracht werd ontwikkeld. Ook ontstond er een hele eigen stijl met smaakvol beschilderde wanden, meubels en gebruiks- en siervoorwerpen. De Hindelooper schilderkunst is wereldwijd beroemd. Bedsteewanden, meubels zoals tafels en stoelen, klaptafels, kastjes, reiskoffers, miniatuurmeubeltjes: in de 18e eeuw werden deze objecten beschilderd in de kenmerkende Hindelooper kleuren en motieven. 

In de smalle straatjes staan nog steeds kapiteinshuizen met een klein ankertje aan de gevel, als teken dat de kapitein thuis was. Zomers als de kapitein op zee was, trok de vrouw met de kinderen in een kleiner huisje, dat achter in de tuin tegen het water gebouwd was, dit zijn de 'likhûzen'. 

Toerisme
Hindeloopen is een prachtige vakantiebestemming! Je kunt er heerlijk wandelen over de zeedijk en genieten van de prachtige natuur. Langs de zeedijk liggen stranden, waar je in de zomer rustig kunt zonnebaden, zwemmen, surfen en vissen. Aan de oude haven liggen gezellige cafés en restaurants, waar het een komen en gaan is van de boten en een eindeloos uitzicht over het IJsselmeer. In het Museum Hindeloopen kunt u kennis maken met de rijke maritieme historie en levendige cultuur van Hindeloopen, die zich uit in de rijke Hindelooper kunst en de prachtige oude klederdracht. 

Visserij
Handels- en scheepvaart hebben Hindeloopen tot een welvarende havenplaats gemaakt. In de loop van de 19e eeuw dalen de inkomsten uit deze sectoren en schakelen veel Hindeloopers over op visserij. De vissersvloot van Hindeloopen groeit de jaren die volgen enorm, van 8 schepen rond 1880 naar 67 schepen rond 1905. Vanaf dan vormen visserij en vishandel de belangrijkste inkomstenbronnen voor de Hindelooper bevolking. In Hindeloopen werd de visserij met name beoefend als seizoenswerk, buiten het haring- en ansjovisseizoen (in het voorjaar en de zomer), zochten de Hindeloopers werk aan de wal. Na het visseizoen werd voornamelijk werk gevonden in de bouw van zeewering, bij de polderwerken of in de binnenvaart.  In 1918 zijn nog maar 33 vaartuigen actief vanuit de Hindelooper haven. Na de aanleg van de Afsluitdijk neemt het aantal Hindelooper vissers en vissersvaartuigen drastisch af, in 1950 zijn nog 8 bedrijven actief, in 1960 nog 3 en tegenwoordig is er nog 1 visserijbedrijf actief op het IJsselmeer, te weten het visserijbedrijf van de fam. Bootsma, met het vissersvaartuig HI 35.