Scheepsjournaal

Kaart van de haven te Hindeloopen

Programma

De excursie IJsselmeervisserij wordt aangeboden in de maanden april t/m juni, met uitzondering van schoolvakanties en feestdagen. De excursie neemt een dagdeel van 2,5 uur in beslag en wordt zowel ’s ochtends, van 9.00 tot 11.30 uur, als ’s middags, van 13.00 tot 15.30 uur, aangeboden. Houdt er rekening mee dat ontvangst en uitleg voor het inschepen ongeveer een half uur in beslag nemen, waarna de excursie (varen en vissen) ongeveer 2 uur zal duren.

Het programma per dagdeel ziet er als volgt uit:

Aankomst + ontvangst in Hindeloopen (+/- 5 min.)
De excursie start en eindigt in Hindeloopen bij de vaste ligplaats van de HI 35. De HI 35 is te vinden aan de Havenkade te Hindeloopen. Aan de haven is de mogelijkheid om uw auto te parkeren (zie kaart haven Hindeloopen). De kinderen worden ontvangen door de schippers en hun bemanning in de expositieruimte aan de Havenkade. 
Introductie in de educatieruimte (+/- 20 min.)
Nabij de aanlegplaats van de HI 35 is een expositieruimte ingericht. Door middel van foto’s, teksten en video wordt getoond hoe de laatste eeuw is gevist op de voormalige Zuiderzee en het IJsselmeer. De kinderen worden welkom geheten door de vissers en krijgen in de expositieruimte uitleg over de excursie, veiligheidsvoorschriften en de gedragsregels aan boord. Daarnaast wordt een korte film over de IJsselmeervisserij vertoond en worden de zwemvesten uitgedeeld en aangetrokken. 
Inschepen (+/- 5 min.) 
Vervolgens worden de kinderen verdeeld over de schepen. Er wordt gebruik gemaakt van maximaal 3 schepen. Per schip kunnen maximaal 10 kinderen en 2 begeleiders (leerkrachten en/of ouders) meevaren. In verband met de veiligheid is het niet mogelijk om grotere groepen aan boord te nemen. Van de begeleiders wordt verwacht dat ze de kinderen helpen met activiteiten aan boord, maar ook dat er op toegezien wordt dat de kinderen zich houden aan de gestelde gedragsregels en de aan boord geldende veiligheidsvoorschriften. Het is van belang dat de instructies van de schipper ten allen tijde worden opgevolgd.

Naar visstek varen, vissen en terugvaren (+/- 2 uur)

Tijdens de rondvaart over het IJsselmeer wordt er van de kinderen verwacht dat zij verschillende opdrachten uitvoeren. Er is een leskist aan boord waarin de benodigde apparatuur en materialen zitten die gebruikt kunnen worden bij de opdrachten. Daarnaast krijgen de kinderen allemaal een eigen “Scheepsjournaal” waarin de opdrachten kunnen worden uitgewerkt. Het Scheepsjournaal kunnen de kinderen na afloop van de excursie mee naar huis nemen.

Bij aankomst bij de visstek worden de vangsten aan boord gehaald en kunnen de kinderen de vissen m.b.v. een zoekkaart determineren. De vissen worden daarna weer in het IJsselmeer teruggezet, waarna het schip wordt schoongemaakt en er terug gevaren wordt naar de haven van Hindeloopen.

        
Het project “Educatief IJsselmeervissen” is een initiatief van Ursa Major Services BV / Nederlandse Vissersbond en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF), Provincie Fryslân en het Ministerie van Economische Zaken ter investering in duurzame ontwikkeling van visserijgebieden.